Garn i syntetisk fiber har vært et kritisert materiale i mange år, fordi det tidligere har vært noe stikkende. Sånn er det ikke lengre. Teknologien har gjort at syntetiske fibre nå finnes i mange forskjellige kvaliteter i et variert tilbud. Noen er myke som smør, andre føles nesten som naturfibre – andre igjen har spennende effekter som kan piffe arbeidet opp hvis man synes det mangler det lille ekstra.

Akryl

Flere og flere har begynt å få øynene opp for akrylgarnet og dets mange fordeler og egenskaper. Akryl er nemlig veldig slitesterkt, både hva angår fargeekthet og passform. Uansett hvor mange ganger arbeidet blir vasket forblir fargen klar og formen holder seg – man skal likevel være oppmerksom på at akryl ikke må vaskes på over 40 grader da syntetiske fibre ikke tåler varmen.

En annen stor fordel med akryl – og alle andre syntetiske fibre – er at det ikke inneholder lanolin og derfor kan brukes til lanolin-allergikere. Akryl er likevel ikke så godt egnet til de minste, da materialet ikke er temperaturregulerende og barn ikke kan regulere temperaturen selv. Dette betyr ikke at akryl ikke kan brukes til tøy, tvert imot; garnet et ideelt til klesplagg som gensere, skjerf og luer til voksne.

 Teppe heklet i Hobbii Amigo garn, som er 100% Akryl, og finnes i et hav av skjønne farger 👇 


Akryl er også billig å produsere og dermed billig å kjøpe. Dette er en stor fordel for deg som er nybegynner og ikke er helt grepet av tanken på å kjøpe dyre garn ennå. Det passer også fint til deg som er litt erfaren, men bare vil undersøke om en oppskriftsidé kan la seg gjøre før man kjøper garn til dyre dommer.

Man kan både finne garn som er 100 % akryl og garn hvor akryl er blandet sammen med andre materialer. Dette gjør man for å tilføre andre garn, f.eks. ull eller bomull, akrylens slitesterke egenskaper.

Har du lyst til å vite mer om akryl kan du lese Josefine sitt fine blogginnlegg «5 gode grunner til å velge akryl»

Polyamid

Ployamid har mange egenskaper, blant annet er det veldig slitesterkt, lett å holde i og det har en høy elastisitet. Derfor er det også veldig populært til blandingsgarn og det kan få andre materialer, f.eks. ull, til å holde mye lengre enn hvis det var alene. Blandingsgarn med polyamid er for eksempel perfekt til prosjekter som skal holde ut enkelte hverdagsaktiviteter.

Det kan være sokker eller hansker som opplever en del slitasje og som ofte blir dratt i.

Den gode slitestyrken gjør også at de fleste av de garn som inneholder polyamid kan vaskes i vaskemaskinen, noe som gjør det lett å ha med å gjøre.

Polyester

Polyester er, som polyamid, slitesterkt og elastisk, men noe man kanskje ikke hadde forventet er at det også er veldig bæredyktig.

Når man ser på hele produktkjeden så anslår man at et kilo polyester kun koster miljøet 5 kg CO2 å produsere, men et kilo bomull koster 40 kg CO2 i samme regnskap. Utover dette er polyester mye mer resirkulerbart enn bomull, fordi slitestyrken til materialet er høyere. Enda en enestående fordel med polyester er at det puster. Dette gjør det ideelt til de helt små, så til det neste babyprosjektet ditt kan du med fred i sinnet bruke f.eks. en bomull-polyester-blanding. Samtidig gjør polyesteren at det ferdige arbeidet krøller mindre og kan vaskes i vaskemaskinen.

Mangler du litt glitter i hverdagen din så har vi nettopp fått det fantastiske Rainbow 8/4 Glitter som du enkelt kan bruke til alle Rainbow 8/4-oppskriftene våre.


Vaskeanvisninger

Selv om garn i syntetiske fibre er slitesterke bør man være litt påpasselige i forhold til vask. Høye varmegrader påvirker nemlig fibrene.

En god del av disse garntypene kan faktisk vaskes på 40 grader og noen av dem kan man ta i tørketrommelen på lav temperatur, mens andre kun tåler 30 grader. Få garntyper bør vaskes for hånd, så vær oppmerksomme på hva som står på vaskelappen før du vasker arbeidet ditt. Garn som ikke tåler tørketrommel skal lufttørkes flatt.

Utover dette har jeg lagt merke til at veldig mange garn ikke tåler bruk av skyllemiddel. Å spare på skyllemiddelet har samtidig den fordel at man skåner miljøet.

Selv har jeg arbeidet en del med akryl og liker det veldig godt. Det jeg har hatt fingrene i har vært veldig mykt og man finner ofte en tykkelse i det som gjør at det er raskt å lage prosjektene uten at de koster en formue ;-) Etter å ha researchet til «Velg det riktige garnet» har jeg blitt nysgjerrig på noen av de andre garntypene som finnes i syntetisk fiber.

Hva synes dere? Er syntetiske garn noe dere vil prøve en gang i fremtiden? Eller sverger dere til naturfibre? Kommenter gjerne hva som er deres favoritter.

Hjertelig hilsen

Eva, Hobbii.dk

Spar 31%

Diablo Wild Print - Hobbii

40% Akryl, 30% Mohair, 30% Polyamid

61 kr.  88 kr.

Universe XL - Hobbii

98% Premium Akryl, 2% Polyester

129 kr.