Vi har samlet en rekke av de helt geniale strikketipsene våre som kan gjøre ditt kreative arbeid lettere!
Hvis du elsker å strikke elsker du helt sikkert også alle de små, smarte løsningene som kan gjøre noen av prosessene enklere.
Vi har samlet 12 små tips du ikke vil gå glipp av her 👇🏻
1. Legg maskene dine løst opp på pinnen
Mange tror dessverre at maskene blir løsere av å legge opp på to pinner i stedet for en.
Men det er faktisk en myte! Det gjør nemlig bare at maskene blir lengre og mer slaskete å se på. Når oppskriften dikterer at du skal legge maskene løst opp kan du heller bruke en finger.
Sett fingeren mellom den forrige masken og den nye du skal legge opp, som vist på bildet under her. Legg opp en maske, stram masken og flytt deretter fingeren videre og gjenta teknikken på resten av maskeopplegningen:
På den måten får du pene masker langs kanten av arbeidet, som likevel er løse.
2. Bruk maskemarkører til å telle når du legger opp masker
Det kan være vanskelig å holde styr på hvor mange masker du har lagt opp hvis du er i gang med et stort prosjekt!
Derfor kan det være en god idé å bruke maskemarkører til å telle med så du ikke mister oversikten hvis du skal legge opp mange masker.
Sett f.eks. en markør etter hver 20. maske. På den måten kan du alltid telle maskene dine og gange med 20 og dermed kjapt finne ut av om du har det antallet du trenger 🧶📏
3. Mål opp den riktige mengden garn til italiensk lukning
Det er irriterende å sitte med en altfor kort garnstump når du skal lage en italiensk lukning 🇮🇹. Motsatt tar det mye lenger tid hvis enden er altfor lang.
Men hvor mye garn trenger du så?
En tommelfingerregel er å surre garnet 3 til 3.5 ganger løst rundt det som skal lukkes. Hvis du f.eks. skal lukke av et erme surrer du garnenden 3 til 3.5 ganger rundt ermet og klipper av ✂️
Hvis du skal lukke av noe som ikke er rundt fører du bare garnenden frem og tilbake over arbeidet 3 til 3.5 ganger.
Du kan med fordel bruke en ullnål til den italienske lukningen. Her er hodet nemlig stort nok til at garnendene dine kan komme gjennom uten problemer.
4. Bruk en perle til å samle trådene i utvunnet garn
Hvis du har arbeidet med utvunnet garn før (f.eks. Twister), så vet du kanskje at de tynne trådene kan skille seg litt fra hverandre når man strikker.
Hvis du gjerne vil unngå det kan du føre garnet gjennom en perle før du begynner å arbeide med det. På den måten sikrer du at trådene følger hverandre under hele arbeidet 🥳
Du kan f.eks. bruke silikonperler fra Go Handmade, som vi har gjort på bildet under her.
5. Bruk manillamerker for å holde styr på prosjektene dine
Du kjenner sikkert følelsen! Når du holder på med flere prosjekter samtidig kan du lett komme til å glemme hvilken pinnestørrelse du arbeider med 🧶
Hvis du henger et manillamerke på prosjektene dine, eller på strikkeprøven din, kan du kjapt og enkelt komme tilbake til arbeidet igjen 🏷
På merkene kan du eventuelt notere:
- Pinnestørrelse
- Navn på oppskrift
- Strikkefasthet
- Garnvalg
- Fargekoder og LOT-numre på garnet
- Garnforbrug
På den måten er du ikke i tvil om hva du holder på med. Dessuten kan manillamerkene brukes til å holde oversikt over hva du har strikket i, hvis du f.eks. har lyst til å strikke det samme prosjektet i en annen farge på et senere tidspunkt.
TIPS: Sett evt. manillamerker på strikkeprøvene dine og ta vare på dem
LES OGSÅ: Derfor bør du aldri hoppe over strikkeprøven
6. Frisk opp strikkede produkter med elastisk tråd
Hvis ribbkanten i prosjektet ditt har blitt løsere enn beregnet kan du bruke en elastisk tråd til å stramme den inn igjen.
Du syr den elastiske tråden fast på vrangsiden i f.eks. halskanten, den nederste ribbkanten eller ved ermet. Du kan også sy den elastiske tråden i en gammel genser som har blitt løsere med tiden. På den måten får genseren din en finere passform igjen.
7. Gi de strikkede produktene nytt liv med en elektrisk nuppefjerner
Det finnes nesten ikke noe verre enn når ens elskede strikkeklær begynner å nuppe og bli stygt.
Men det finnes heldigvis råd!
Du kan nemlig lett fjerne nuppene fra genseren din eller annet strikketøy med en nuppefjerner. Du setter den bare i gang og bruker den på de områdene som trenger nytt liv. Nuppefjerneren har en praktisk oppsamlingsbeholder som enkelt kan tas av, så du kan kaste nuppene rett i søppelspannet.
TIPS: Nuppefjerneren kan fint brukes til andre slags tekstiler også, som f.eks. en stoff- eller ullsofa
8. Bruk maskestoppere når arbeidet ditt er på pause
Har du også opplevd at maskene dine løper av pinnene når du er på farten med strikketøyet, eller når du flytter det fra A til B?
Så finnes det heldigvis en løsning! Et godt tips er nemlig å bruke maskestoppere på enden av pinnene. Så blir maskene nemlig akkurat der der de skal være, og du slipper å være redd for at arbeidet ditt skal bli ødelagt.
Hvis du har spart opp nok poeng i poengbutikken vår kan du også få tak i disse fine maskestopperne i skumgummi, som kommer i flere forskjellige størrelser
9. Beskytt strikkeproduktene dine mot møll med sedertrekuler
Det er en risiko for at det kan komme møll inn til ditt elskede hjemmestrikk. For å unngå det kan du med fordel legge sedertrekuler sammen med strikkeproduktene dine.
Sedertrekuler er et 100% rent naturprodukt, og møllene liker ikke den naturlige treduften.
10. Begynn på garnnøstet innenfra
I stedet for å ta banderolen av og begynne på garnnøstet utenfra kan du velge å begynne fra midten av nøstet.
På den måten har du mer kontroll på garnet. Du unngår nemlig at nøstet ruller eller faller på gulvet når du arbeider med det.
11. Strikk selv den minste diameter med bare tre strømpepinner
Hvis du strikker strømper, ermer eller noe annet rundt med en liten diameter kan du nøye deg med tre pinner i stedet for fem med disse spesielle “Crasy Trio” strømpepinnene fra Addi.
Pinnene består nemlig av metall, men de har en kort, bøyelig vaier i midten som gjør dem fleksible nok til å slippe unna med kun å ha maskene dine på to pinner av gangen mens du strikker med den tredje.
12. Strikk dobbelt når du skifter garn
Når du skal til å skifte garnnøste på prosjektet ditt kan det være en god idé å strikke dobbelt over noen masker. På den måten får du nemlig en penere og mer glidende overgang som holder.
Det gjør du ved å legge det nye garnet langs det gamle og strikke ca. 4-6 masker med begge trådene. Deretter kan du enkelt bare strikke videre med det nye garnet, og du får samtidig festet endene underveis.
Du skal bare være oppmerksom på at resultatet avhenger av garntypen og hva slags prosjekt du er i gang med.
Har du noen geniale tips som kan gjøre strikkingen lettere? Så vil vi veldig gjerne se dem i kommentarfeltet under 👇🏻
Skriv en kommentar