Det finnes mange forskjellige garntyper ute i den store garnverdenen og det kan være vanskelig å velge det riktige til sitt neste prosjekt – jeg sliter i hvert fall ofte med å velge. For å gjøre det lettere for deg har jeg skrevet dette innlegget hvor jeg sammenligner bomull, akryl og ull, og jeg har funnet fordeler og ulemper med hvert garn.

Bomull

Bomull er et garn de aller fleste kjenner. Det er et naturmateriale som kommer fra bomullsplanten. Ofte brukes det til vaskekluter, grytelapper og til amigurumi (les blogginnlegg om amigurumi her). Bomull har så mange fordeler at det er vanskelig å velge hvilke som bør fremheves. Min favorittegenskap med bomull er at det kan vaskes på høye temperaturer. Denne egenskapen gjør bomull anvendelig til mange ting som har krav med tanke på bakterier og skitt. Det er vesentlig at ting som blir heklet eller strikket til babyer kan bli helt rent i vask, og det samme gjelder vaskekluter. De kan bli noen store bakteriebomber så det er viktig at de vaskes på høy temperatur for å drepe bakteriene.

Grytelapper i bomuld er også fantastiske. De leder ikke varme og hvis du lager dem tykke nok kan du holde på fat fra ovnen uten å brenne deg. Dette kan man ikke med akryl da det er laget av plastikk og smelter.

Det er vanskelig å finne ulemper med bomull når fordelene er så mange! Hvis jeg absolutt skal påpeke noe, så er det at bomull kan være et veldig tungt garn. Når det blir vått suger det vann til seg, og jeg bruker derfor ikke klær i bomull når det regner. Et teppe i bomull kan også veie 1,5 kg eller mer og derfor foretrekker noen akryl som er litt lettere, eller ull som er litt varmere.

Akryl

Det beste med akryl er at det er så billig og man får mye for pengene! Det syntetiske garnet er veldig lett og luftig så løpelengden per garn er lang. Akryl sine gode egenskaper blir ofte oversett, men det finnes mange gode grunner til å bruke det.

Visste du at ull-allergikere kan bruke akryl? Les om det her

Akryl har et par ulemper, men de overgår ikke de mange gode egenskapene! Akryl er ikke alltid så godt egnet til babyer, hverken som klær eller i bamser. Det syntetiske garnet inneholder plastikk, hvilket er ganske upraktisk når babyer og små barn tar alt mulig inn i munnen. Man vil helst unngå å få plastikk inn i de små kroppene og jeg vil til en hver tid anbefale bomull til barn.

Ull

Ull er absolutt et av mine favorittgarn! Ull fungerer utrolig godt til å holde på varmen og det gjelder både for tepper og klær. Det er også godt egnet til skjerf og luer da det både holder på temperaturen samt lar huden puste. I tillegg kan det oppta en del av fukten fra kroppen uten å bli vått og ubehagelig å ha på – i motsetning til bomull som suger vannet og akryl som avviser det. Ull kan også brukes til mennesker i alle aldre og finnes i mange gode kvaliteter. Det finnes også særlig barnevennlige utgaver, for eksempel det myke baby merino.

De få ulempene til ull er blant annet at noen mennesker er allergiske mot det. Men som beskrevet ovenfor kan man bruke akryl til dem som ikke tåler ull.

Ull kan som regel ikke vaskes på høy temperatur og kan i hvert fall ikke tørkes i tørketrommelen. Heldigvis finnes det noen ullkvaliteter som tåler de høye temperaturene, og noen kan derfor vaskes og tørkes i tørketrommel når det er nødvendig.

Jeg anbefaler superwash-behandlet ull til de prosjektene som er avhengige av å bli vasket og tromlet mange ganger.

Det finnes mange forskjellige egenskaper med de tre garntypene og det handler mest om å finne de riktige anvendelsesmulighetene. Jeg lager alltid amigurumi i bomull, tepper i akryl og vinterklær i ull, men det er helt opp til deg hvordan du bruker garnet ♥

Hvis du vil vite mer om hver garntype kan du lese de 3 blogginnleggene her – bomull, akryl og ull blir beskrevet i dybden:

4 Gode grunner til at bruke bomuld

5 Gode grunner til at velge akryl

5 Gode grunner til at velge uld

Jeg ønsker deg lykke til med dine fremtidige garnprosjekter ❤️

Hjertelig hilsen
Josefine, Hobbii