Økninger er avgjørende for å kunne hekle rundt. Du trenger økninger når du skal hekle en kule eller andre runde former.
Kan du lage en magisk ring?
Hvis ikke, eller hvis du bare trenger å få det gjenoppfrisket, så kan du se det tidligere innlegget mitt Magisk ring: Slik blir mester
Innlegget har illustrasjoner som viser en sirkel heklet i spiral fremfor en sirkel der hver omgang blir avsluttet. Du kan bruke guiden uansett om du avslutter hver omgang med en kjedemaske eller om du hekler rundt i spiral.
Økninger
Når du har laget den magiske ringen din og du skal utvide for å lage begynnelsen på en sirkel, er det avgjørende at du vet hvordan og når du lager dem. Jeg har derfor laget en liten guide som jeg håper at kan hjelpe deg med å lage den perfekte sirkel.
Økninger som teknikk er ganske enkelt – du lager to masker i én eksisterende maske. Det kan være utfordrende å vite når man skal øke for å få en pen og jevn sirkel, og ofte startes en magisk ring med enten fire eller seks fastmasker. Regelen er at man skal øke antallet masker for hver omgang, med samme antall masker du begynte den magiske ringen med.
Jeg har laget en tabell med oversikt over hvordan man øker maskeantallet per omgang, og hvor økningene skal legges.
På den første omgangen skal du alltid lage to masker i hver eksisterende maske for å øke antallet med 4 eller 6. I de neste omgangene plasserer du økningen etter et bestemt mønster – se eksempel her:
På omgang 8 viser tabellen at du skal lage 7 fastmasker og en økning. Det betyr at du i den 8. maske lager to fastmasker i samme maske. Det er på denne måten du utvider sirkelen og gjør den større. På omgang 8 skal du ha 54 masker hvis du starter med 6 fastmasker. Det vil si at for å få 54 fastmasker i omgang 8 skal du utvide sirkelen med økninger hvor du lager 7 fm og en økning omgangen rundt – til du har i alt 54 masker. Det er en fordel å bruke en maskemarkør når du begynner på omgangen så du slipper å telle.
Har du opplevd at sirkelen ikke blir helt rund og jevn?
Det er et problem mange møter på, inkludert meg selv. Du kan oppleve at arbeidet bølger, bukker eller at sirkelen blir mer sekskantet enn rund. Men ta det rolig, det finnes løsninger på alle disse irritasjonsmomentene.
Hvis arbeidet ditt bølger kan det være fordi du har laget for mange økninger per omgang – du har økt maskeantallet mer enn du skulle. Den eneste løsningen på dette problemet er å ta opp maskene igjen tilbake til det siste området det ikke bølget, og starte forfra. En sjelden gang i blant kan du ha flaks med å lage et par omganger uten økninger, men det er oftere unntagelsen enn regelen at dette lykkes. Du kan prøve å gå ned en størrelse på nålen, siden feil størrelse kan gjøre at sirkelen bølger selv om økningene er korrekte. Bøyer arbeidet opp- eller nedover? Det kan skje hvis du ikke har økt maskeantallet med nok masker, og du blir dessverre nødt til å ta hekletøyet opp frem til det slutter å bøye. Hvis du har brukt for liten heklenål kan arbeidet også begynne å bue. Skift størrelsen på nålen slik at det passer til anbefalingen på garnet – det står skrevet på banderolen.
Har sirkelen blitt firkantet?
Hvis sirkelen blir mer kantet enn rund betyr det ikke nødvendigvis at du har gjort en feil. Når økningene kommer rett oppå hverandre blir arbeidet kantet. For å unngå dette kan du forskyve økningene slik at de ligger spredt over hele omgangen. Du kan forskyve økningene når du ser at sirkelen begynner å bli kantet. Hvis du f.eks. starter en omgang med 7 fastmasker – 1 økning, så kan du starte omgangen med økningen og deretter hekle de 7 fastmaskene. Du kan også lage et par fastmasker – 1 økning, og deretter fortsette som normalt med fastmasker – 1 økning. Det betyr at du forskyver alle økningene i omgangen. Det er ikke avgjørende når du starter økningen eller hvor du plasserer den, du må bare være sikker på at du totalt sett har riktig antall masker til omgangen. Når du starter på en ny omgang og vil forskyve økningene kan det være litt vanskelig å holde oversikten over når du har heklet hele omgangen, fordi du kanskje er vant til at omgangen slutter med en økning, og det gjør den jo ikke hvis du forskyver den. Du kan derfor bruke en maskemarkør i start-masken og holde oversikt over når omgangen slutter.
Som jeg skrev tidligere viser bildene i innlegget en sirkel heklet i spiral, men jeg har også heklet en sirkel hvor hver omgang blir avsluttet med en kjedemaske, slik at du kan se forskjellen:
Den første sirkelen på bildet er heklet i spiral. Du kjenner det igjen ved at omgangene fortsetter rundt og rundt uten at du ser en overgang mellom hver omgang. Den andre sirkelen er heklet med avsluttede omganger. Her avsluttes hver omgang med en kjedemaske og en ny omgang begynner med en luftmaske. Når man avslutter hver omgang kommer det en tydelig samling som går oppover arbeidet.
Jeg håper virkelig at du får nytte av blogginnlegget og at tabellene har gitt deg en oversiktlig metode til å hekle rundt – det var i hvert fall meningen! Selv bruker jeg tabellene når jeg skal hekle rundt, og når jeg ikke hekler ut i fra en oppskrift. Du kan lagre dette blogginnlegget og se tilbake på det neste gang du skal hekle rundt. Jeg kan nesten love deg at du får bruk for det ;-)
Kjærlig hilsen
Josefine, Hobbii
Ps. Hvis du ikke kjenner igjen alle forkortelsene i innlegget så kan du se Karoline sitt blogginnlegg om hekle- og strikkeforkortelser