Når du arbeider på et prosjekt med et detaljert motiv kan det være en god idé å skape detaljene ved å brodere maskesting oppå strikketøyet ditt. Her forteller jeg deg hvordan du kan komme i gang med maskesting.


Maskesting er en teknikk der du syr eller broderer nye masker oppå eksisterende masker for å skape motiver i glattstrikk. Teknikken får det til å se ut som at maskestingene er en del av strikkearbeidet.

Stingene broderes på det ferdige strikketøyet ditt, og teknikken kan brukes for å tilføye fine detaljer. Perfekt hvis prosjektet ditt bare mangler et siiiste lite touch!

Maskesting er virkelig en kjempelett og anvendelig teknikk. La oss se på hvordan man gjør det!

Dette trenger du 

  • En ullnål eller stoppenål.
  • Garn. Du får det fineste resultatet hvis du lager maskestingene dine med det samme garnet som prosjektet ditt er strikket i.

Videoguide: Sånn broderer du maskesting

Begynn med å klippe av et stykke garn og sette det på nålen din. Deretter finner du det området på glattstrikket der du vil brodere det første maskestinget. Kanskje du bruker en oppskrift som har et diagram du kan følge?

Nå er du klar til å sette i gang! 

Steg for steg: Maskesting

  1. Stikk nålen inn fra vrangsiden i bunnen av maskens ‘V’.
  2. Deretter hopper du opp over masken og stikker nålen inn gjennom ‘benene’ på masken over. Trekk garnet gjennom.
  3. Stikk nål og garn gjennom bunnen av maskens V igjen, så du ender på vrangsiden av arbeidet. 
  4. Fortsett med samme teknikk til du har gjort motivet ditt ferdig.


Tips: Gå direkte til startpunktet i den neste masken

Hvis du vil unngå å trekke garnet unødvendig mange ganger gjennom arbeidet kan du stikke nålen gjennom det venstre benet på den masken du arbeider på og det højre benet på den neste masken. På den måten kommer du rett til startpunktet i den neste masken 😉


👆 Arbeidet med maskesting går litt fortere hvis du går rett til den neste maskens startpunkt, som vist ovenfor. 

Maskesting i A- eller V-masker

Du kan lage maskesting på to måter: Oppå ‘A’-masker eller ‘V’-masker (altså uansett om arbeidet er strikket ovenfra og ned eller nedenfra og opp). I guiden ovenfor har jeg tatt utgangspunkt i V-maskene i en strikkeprøve.

Uansett om du broderer i A- eller V-masker er fremgangsmåten akkurat den samme: Du begynner i spissen av masken din og broderer en maske oppå ved å trekke garnet gjennom ‘benene’ på masken over (ved V-masker) eller under (ved A-masker).

Gode råd til maskesting

1. Supplér med andre teknikker hvis motivet er stort

Husk at strikketøyet blir tykkere og stivere når du tilføyer maskesting oppå. Det kan være verd å tenke over før du planlegger og designer veldig store motiver.

Hvis du har lyst til å kaste deg ut i et stort og detaljert motiv kan du i planleggingsfasen vurdere om du skal lage deler av motivet med flerfargestrikk eller intarsia, og deretter supplere med maskesting. Du kan få et virkelig flott resultat med intarsiateknikken hvis du planlegger arbeidet med to eller flere farger på skift i et stort motiv. 

Kjenner du ikke til intarsia? Lær å strikke gobelinstrikk (intarsia) her >>

2. Følg et diagram 

Det kan være en virkelig god idé å følge et diagram når du broderer maskesting oppå strikketøyet ditt. Da kan du nemlig være helt sikker på hvordan motivet ditt kommer til å ende opp.

Du kan også tegne et motiv selv på et rutepapir eller i et softwareprogram på pc’en.

Har du et godt tips til andre som skal brodere maskesting på strikk? Så legg igjen en kommentar i boksen under og spre god håndarbeidskarma 👇

Glade garnhilsner herfra 💜