Strikkefeberen er over oss! Inntil videre har 2020 vært et år som har gitt mange av oss mer fritid og derfor har flere valgt å kaste seg over en ny hobby, for eksempel strikking. Men hvor skal man begynne, og hvordan kommer man best i gang? Det vil jeg gjøre mitt beste for å guide deg gjennom i dette blogginnlegget.

Kom godt i gang

Når man er helt ny i garnverdenen er det nok best å begynne med pinner på 4 mm, 4.5 mm eller 5 mm. Pinnene er lette å holde, maskene er forholdsvis store så man kan se hva man gjør og - ikke minst - det går ganske fort, så man kan se fremgangen.

Velg det riktige garnet

Hvilket garn skal man så velge når man skal til å sette i gang? Det kan være en god idé å bruke et garn som er litt fluffy, eventuelt som følgetråd, fordi det kan være med på skjule de små feilene man (kanskje) kommer til å gjøre. Men man skal være oppmerksom på at det kan være vanskelig å rekke opp, så det er ikke et av de garnene der man kan se tv mens man arbeider.

En annen ting man skal være oppmerksom på er fargen på garnet. Ja, svart passer til alt, men det er faktisk mye lettere å se maskene hvis man strikker i lyst garn. Mørkt garn blir heller ikke lettere å strikke med når vintermånedene sniker seg innpå oss og det blir tidligere mørkt.

Av lekre nybegynnervennlige garnkvaliteter kan jeg foreslå Twister Solid (eventuelt som dobbeltråd) og Cotton Merino Classic, som begge er noen deilige sommergarn. Hvis man heller vil i gang med noen vinterprosjekt er Fluffy Day og Snowstorm helt perfekt. 


Velg de riktige strikkepinnene

Du husker sikkert de lange strikkepinnene fra skolen, eller kanskje du fikk dem i hendene den gangen bestemor skulle lære deg å strikke? Disse heter Parpinner, og det er i og for seg ingenting galt med dem, men jeg vil alltid anbefale at man hopper over dem og heller går direkte til rundpinner. Slapp helt av! Navnet “rundpinner” er litt misvisende, for man kan godt bruke dem til å strikke frem og tilbake ;) Du slipper til gjengjeld å ha masse vekt på den ene pinnen i begynnelsen og slutten av rekkene, fordi arbeidet alltid vil ligge foran deg i fanget.

Strikkepinnenes materiale kan også ha betydning for strikkingen din. For eksempel kan det være en god idé å strikke veldig glatt garn, som Tencel og bambusgarn, på tre- eller plastpinner fremfor metallpinner, mens akryl, som ikke glir like lett, vil være ideelt å strikke på metallpinner som er glatte i seg selv. Det er i alle fall viktig at du ikke skifter mellom pinner av forskjellig materiale når du holder på med et prosjekt. De forskjellige materialene kan nemlig påvirke strikkefastheten din og derfor ha betydning for formen på det ferdige arbeidet. 

Selv elsker jeg å strikke på disse lekre Symfonie-rundpinnene fra Knitpro. De ligger godt i hånden og garnet glir godt på dem - og det skader heller ikke at de er kjempefine.

Ha riktig utstyr

Man hører ofte at “godt verktøy er halve jobben”, og det gjelder også for strikking. Ethvert nybegynnersett bør alltid inneholde et målebånd, en god nål, en liten saks til garnender og maskemarkører - massevis av maskemarkører! Maskemarkøren er din beste venn, for den hjelper deg med å holde styr på når du skal ta inn eller ut, når en rapport begynner og når den slutter, hvor omgangen din starter og hvor mange ganger du har øket. Dessuten er det en god idé å ha mer enn én type markører. Selv har jeg både noen helt runde som holder øye med når jeg skal øke når jeg strikker raglan, for eksempel, og noen som kan åpnes så jeg kan se hvor mange økninger jeg har gjort inntil videre. Et siste tips når det gjelder maskemarkører er at det er lurt å ha dem i flere farger. Så kan man ha en farge som markerer starten av omgangen, én som viser hvor man skal lage raglandermer og til slutt en farge som holder styr på hvor ens rapport starter og slutter - det er kjempelurt.

Hvis man blir bitt av å strikke og bestemmer seg for å investere i et utskiftbart rundpinnesett er det også godt å ha en pinnemåler med seg. Størrelsen blir ofte slitt raskt vekk, og så er det altså godt å ha en pinnemåler så man er sikker på at man er i gang med den riktige pinnestørrelsen. 


Skal man altid lage en strikkeprøve?

Hvis vi vender tilbake til dette med strikkefasthet, så vil jeg gjerne slå et slag for strikkeprøven.

Nei, det er ikke alt man trenger å lage en strikkeprøve til. Hvis du for eksempel skal lage et sjal eller et teppe, der størrelsen ikke trenger å være helt nøyaktig, så er det ikke fryktelig nødvendig med en strikkeprøve. Det kan likevel være en god idé å lage en, spesielt hvis man ikke har jobbet med det aktuelle garnet før.

Ens strikkefasthet bestemmer nemlig ikke bare størrelsen på det ferdige prosjektet, men også hvor mye garn man kommer til å bruke. Hvis man dessuten har kastet seg ut i et prosjekt med mønster i kan man erfare at mønsteret tar seg markant annerledes ut hvis man ikke finner den riktige strikkefastheten.

LES OGSÅ: Derfor bør du aldri hoppe over strikkeprøven


Youtube er din venn

Et virkelig godt sted å begynne hvis du har fått blod på tann når det gjelder å lære å strikke er YouTube. Her kan man lære alt - helt fra nybegynnerteknikker som opplegging og rett og vrang til mer avanserte teknikker som Magic Loop og tyske kortrader.

Her i Hobbii har vi selvfølgelig vår egen kanal der vi jevnlig legger opp nye videoer, men YouTube er et slaraffenland av instruksjonsvideoer, så det er bare å søke opp alle de teknikkene du har bruk for. Hvis du er nysgjerrig på Hobbii-kanalen kan du finne den her.

Nybegynnervennlige projekter

Da jeg fortalte strikkeklubben min at jeg skulle skrive dette blogginnlegget, og spurte om de hadde noen gode nybegynnertriks til strikkere, sa venninnen min noe jeg synes var veldig lurt - nemlig at det er viktig at man begynner på et prosjekt man har lyst til å gjøre ferdig. Derfor tenkte jeg at jeg ville komme med noen forsleg til enkle nybegynnerprosjekter:

Kjøkkenkluter

Det mest klassiske nybegynnerprosjektet er absolutt kjøkkenkluten. Her kan man få trent opp evnen sin til å finne den riktige strikkefastheten og bli introdusert for nye teknikker uten at det gjør så mye at det ikke blir helt perfekt - og hvem har vel ikke bruk for en ekstra kjøkkenklut?

Vi har tre enkle oppskrifter på hjemmesiden:

Strikket kjøkkenklut i rett på skrå

Strikket kjøkkenklut i ribbmønster

Strikket kjøkkenklut i rutemønster

Party Scrunchie

Party scrunchien er et enkelt prosjekt som samtidig er virkelig trendy. Og med den fine glittertråden som titter frem har og der er du alltid klar til fest. 


Vivi Vest

Bli med på moten og strikk en deilig vest på store pinner. Vivi er enkel å strikke, og på pinnestr. 8 blir man fort ferdig - og så kan man jo gå videre til en av de andre flotte nybegynnervennlige oppskriftene ;)

Det er viktig at man begynner på et prosjekt man har lyst til å gjøre ferdig.

Gitte Genser

Hvis du heller vil strikke en klassisk genser vil jeg foreslå Gitte Genseren. Når man først har kommet inn i rytmen med rett og vrang går det så det suser med denne fine perlestrikken. Genseren strikkes i tre tråder på pinne 8 mm og det nydelige Kid Silk er med på å gi den er flott og luksuriøst look samtidig som den skjuler noen av nybegynnerfeilene. 

Jeg håper at dette blogginnlegget har gitt deg mot til å ta strikkepinnene fatt og kaste deg ut i ditt første strikkeprosjekt - vi elsker å dele garnuniverset vårt med andre <3

Kjærlig hilsen

Eva fra Hobbii

Spar 13%

Easy Care - Mayflower

100% Superwash Merinoull 

60 kr.  69 kr.