Er du venstrehendt og vil lære å hekle? Så har du kommet til det riktige stedet! I dette blogginnlegget viser vi deg hvordan du hekler de mest grunnleggende teknikkene - og vi kan avsløre at det slett ikke er så vanskelig som du tror!



Vil du gjerne lære å hekle, men blir du litt skremt av tanken fordi du er venstrehendt?

Så vil du nok bli glad for å lese at venstrehendt hekling faktisk er mer eller mindre det samme som å hekle som høyrehendt (ja, virkelig)! Den aller største forskjellen ligger i at du arbeider i motsatt retning - helt bokstavelig talt.

Når det er sagt, så kan det å lære å hekle være litt vanskeligere hvis du foretrekker venstre hånd fremfor høyre. De aller fleste veiledninger på internett tar nemlig utgangspunkt i at man arbeider med heklenålen i høyre hånd. Det vil si at du skal speilvende bevegelsene - og her er det altså helt normalt å oppleve at hjernen får litt problemer med å henge med (av samme grunn kan det være vanskelig å få en høyrehendt hekler til å lære deg å hekle)! 🤯

Men frykt ikke, det er massevis av hjelp å hente! I dette blogginnlegget viser vi deg hvordan du som venstehåndshekler kommer godt i gang fra start med ditt nye hekleeventyr. Vi viser deg hvordan du skal holde heklenålen og hvordan du hekler de mest grunnleggende maskene. Og vi har selvfølgelig også et par tips til hvordan du gjør livet lettere for deg selv som venstrehendt hekler. 🫶

Finn frem heklenål og garn - og la oss komme i gang!


Forstå venstrehendt hekling

Når du hekler med nålen i venstre hånd må du speilvende de bevegelsene du ville laget hvis du heklet med nålen i høyre hånd. Så enkelt er det faktisk.

Selv om de aller fleste oppskrifter og veiledninger er designet til høyrehendte, så kan du fint også følge dem som venstrehendt hekler. Men det krever at du er litt ekstra våken.

Hvis du skal hekle frem og tilbake i rader skal du som venstrehendt hekle fra venstre mot høyre, der en høyrehendt person ville hekle i motsatt retning, fra høyre mot venstre. Og når du hekler rundt hekler du mot urets retning, der en høyrehendt person ville hekle rundt med urets retning. 

Det høres kanskje litt tricky ut at du må gjøre alt omvendt, men alt sammen vil komme mer naturlig til deg når du først sitter med heklenålen i venstre hånd - venstre er jo tross alt din foretrukne hånd! 😉

Likevel vil det gjøre livet ditt en del enklere hvis du kjenner et par tips og tricks. Dem vil vi utdype senere!


Litt om heklefasthet

Heklefasthet beskriver hvor løst eller fast du hekler, og den har stor betydning for størrelsen og formen på det ferdige resultatet. Derfor er det alltid en god idé å lage en hekleprøve.

Les også: Hekleprøven: Sånn måler du din heklefasthet

De fleste nybegynnere hekler stramt i begynnelsen. Det kan være en god idé å øve seg på å få et godt og mer avslappet grep om garn og heklenål.


Sørg for et godt grep om garn og heklenål

Det aller første du skal øve deg på når du vil lære å hekle er å få et godt og behagelig grep om både garn og heklenål. Det er helt avgjørende for heklefastheten din at du beholder samme spenning. Hvis ikke vil prosjektet ditt bli skjevt, og kanskje til og med ende opp i feil størrelse, og det finnes nesten ikke noe som er mer irriterende!

GUIDE: Venstrehendt? Få et godt grep om garn og heklenål




Lær å hekle som venstrehendt

Jippiii, nå er tiden inne for å lære å hekle! Her gjennomgår vi 5 grunnleggende teknikker som du vil møte i virkelig mange oppskrifter.


1. Løkker og luftmaskekjeder

De fleste hekleprosjekter begynner typisk med en løkke, som fungerer som startmaske, fulgt av en kjede av luftmasker. Du kan se hvordan det gjøres i videoen under:




Videotips! Klikk på “Innstillinger” (det lille tannhjulet under videoen ⚙) for å skifte språk på undertekstene. Du kan også justere hastigheten hvis du har bruk for å se teknikken i et saktere tempo.


Sånn lager du en løkke

  1. Fold den korte enden av garnet over den lange for å lage en løkke. Hold den på plass med tommel og langefinger.
  2. Ta tommel og pekefinger på den andre hånden gjennom løkken og grip fatt i den lange tråden.
  3. Trekk tråden gjennom løkken og stram til ved å trekke i den korte enden.

Nå kan du trekke i den lange enden av snoren for å stramme løkken.


Sånn lager du en luftmaske (lm)

  1. Start med å lage en løkke og sett heklenålen inn i løkken.
  2. Før nålen bak den lange enden av garnet.
  3. Drei nålen for å fange garnet og trekk det gjennom løkken.
  4. Nå har du din første luftmaske. Gjenta deretter trinn 2 og 3 inntil du når det ønskede antall luftmasker.

Tips! Sørg for at du ikke hekler luftmaskene dine for stramt, siden det kan gjøre det veldig vanskelig å hekle i dem senere.


2. Fastmaske (fm)

Fastmasken er en av de enkleste og mest brukte hekleteknikkene. Se hvordan du lager den i videoen under.




Sånn hekler du en fastmaske

  1. Sett heklenålen inn i den andre masken etter nålen.
  2. Før garnet om nålen og trekk garnet gjennom løkken. Nå har du to løkker på nålen.
  3. Før garnet om nålen igjen og trekk garnet gjennom begge løkkene på nålen.
  4. Nå har du laget en fastmaske!

Fortsett med samme teknikk for å lage flere fastmasker.


3. Stavmaske (stm)

Stavmasker gir god struktur og fleksibilitet til de heklede prosjektene dine - også er den bare en utvidet utgave av fastmasken, så den klarer du lett! Se her hvordan du gjør det:



Sånn hekler du en stavmaske

  1. Kast garnet om nålen.
  2. Sett nålen inn i den neste masken etter nålen.
  3. Nå har du tre løkker på nålen.
  4. Kast garnet om nålen og trekk løkken gjennom to av løkkene på nålen. Du har nå to to løkker på nålen.
  5. Kast igjen garnet om nålen og trekk løkken gjennom de siste to løkkene på nålen, så du har én løkke igjen.


4. Økning med fastmasker (fm øk)

Nå er tiden inne for å lære å lage økninger med fastmasker. En økning betyr at du øker antallet av masker, og det er kjempelett - du hekler nemlig bare to masker i samme maske. Se hvordan her:




Sånn lager du en økning med fastmasker

  1. Lag en fastmaske i den neste masken etter nålen.
  2. Lag enda en fastmaske i den samme masken.

Du kan lage økninger (og fellinger) med forskjellige masker. Prøv f.eks. med stavmasker i stedet for fastmasker og se hvordan uttrykket endrer seg.


5. Fellinger med fastmasker (fm fell)

Ved fellinger reduserer du - i motsetning til økninger - antallet masker. Easy peasy! Bare se her:




Sånn lager du en felling med fastmasker

  1. Sett nålen inn i masken, kast garnet om nålen og trekk ut en løkke. Du har nå to løkker på nålen.
  2. Sett nålen inn i den neste masken, kast garnet om nålen og trekk ut en løkke. Du har nå tre løkker på nålen.
  3. Kast garnet om nålen og trekk løkken gjennom alle tre løkkene på nålen.
  4. Nå har du heklet to fastmasker sammen!


Tips og tricks til venstrehåndshekling

Som lovet har vi her samlet våre beste tips og tricks til deg som hekler med venstre hånd.


YouTube-videoer til venstrehendte

Visste du at du på Hobbiis YouTube-kanal finner en liste med videoer til heklere som holder heklenålen i venstre hånd? Her har vi samlet de mest grunnleggende teknikkene du bør kjenne til hvis du vil lære å hekle eller nettopp har begynt.


Bruk et redskap til å speile videoer på YouTube

Det er sannsynligvis ikke alle de teknikkene du gjerne vil lære som du kan finne i en venstrehendt utgave på YouTube. Men her kommer et helt genialt tips!

Det finnes nemlig en rekke verktøy du kan bruke til å speile videoer på YouTube!

Et av disse verktøyene er den gratis Chrome-utvidelsen YT Mirror. Med dette verktøyet kan du speile videoer direkte i avspillingsvinduet i YouTube. Det er en ekte lifesaver som du kommer til å ELSKE!


Her kan du se hvor lett det er å speilvende videoer direkte i avspillingsvinduet på YouTube:

Trinn 1: Finn YT Mirror-utvidelsen og legg den til i Chrome.

 


Trinn 2: Fullfør utvidelsen.



Trinn 3: Finn en video på YouTube som du gjerne vil speilvende. Du kan nå se et nytt symbol med to piler rett under videoen. (Psst! Det kan ta et par minutter før utvidelsen er klar i YouTube).



Trinn 4: Klikk på symbolet med de to pilene. Tadaa! Nå er videoen din speilvendt. Kjempelurt!



Speilvend diagrammer og bilder

Hvis du skal følge et diagram i oppskriften din må du være oppmerksom på at du skal speilvende diagrammet. Og kanskje det er andre bilder du skal speile også.

Det kan heldigvis gjøres enkelt og gratis på hjemmesider som resizepixel.com og img2go.com. Last opp bildet ditt og speil det vertikalt. Heretter kan du lagre det nye bildet - så praktisk!


Tenk deg litt ekstra om

Det siste rådet vi vil gi deg er å tenke deg om litt ekstra. Som venstrehendt hekler bør du være ekstra våken når du hekler etter en oppskrift som er designet for høyrehendte. Derfor er det en god idé å være ekstra oppmerksom ved formuleringer som “høyre hjørne” (=venstre hjørne).


Vi håper du har fått en god start på ditt nye hekleeventyr, og at du har fått mot til å kaste deg over venstrehendt hekling! ❤️ Riktig god fornøyelse!