Et godt grep om garn og heklenål er avgjørende for å sikre en jevn spenning og en stabil heklefasthet. Her viser vi deg hvordan du som venstrehendt holder på garn og heklenål så du får flotte resultater hver gang.



Det finnes ikke noe mer irriterende enn å bruke timevis på et prosjekt som ender med å være for stort, for smått, eller helt skjevt og uformelig.

Du kan heldigvis forebygge tragedien ved å øve deg på å oppnå en jevn heklefasthet, og denne øvelsen begynner allerede ved måten du holder garn og heklenål på. Grepet ditt har nemlig en stor betydning for hvor mye spenning det kommer i arbeidet ditt, og dermed hvor stramt eller løst du hekler. Et godt grep kan også være med på å forebygge hekleskader som tvinger deg til å legge den nye hobbyen din på hyllen i en periode. 😱

I dette blogginnlegget viser vi forskjellige grep på garn og heklenål. Blogginnlegget er til deg som er venstrehendt og som nettopp har begynt å hekle - eller kanskje du har heklet en stund og gjerne vil arbeide med å få en mer stabil heklefasthet.

La oss først se på hvordan du skal holde på garnet. 🧶


Psst! Er du en høyrehendt som har gått seg vill? Få tips og tricks til å oppnå en jevn heklefasthet i dette blogginnlegget.


Få et godt grep på garnet

Det finnes ikke noen riktige eller gale måter å holde garnet på, men det er to aspekter du kan bruke til veiledning:

For det første skal du sikre at du har godt tak i garnet. Du skal finne et godt grep der du har et sikkert tak i tråden, så heklefastheten forblir den samme gjennom hele prosjektet ditt.

GUIDE: Hekleprøven: Sånn måler du din heklefasthet

For det andre skal du kunne holde grepet ditt om garnet uten å bli trøtt i hånden. En trøtt hånd vil påvirke heklefastheten din. Men husk også at det er helt normalt å bli trøtt i hendene hvis du nettopp har begynt å hekle. Uansett nivå er mantraet her: Husk pauser og utstrekning.

Du kan f.eks. holde sånn som dette på garnet:



På bildet er garnet viklet om lillefingeren, for så å føres bak pekefingeren. På den måten kan tommelfinger og ringefinger holde på det allerede heklede stykket.

Husk at det ikke er noen riktig måte å holde garnet på. Det skal bare føles riktig for deg, og det letteste er å prøve seg frem.


Få et godt grep om heklenålen

Det er flere måter du kan holde heklenålen på, og akkurat som med garnet er det ikke noen riktig måte å holde heklenålen på. Det handler om å velge det grepet som føles riktig for deg.

Det er likevel to grep som fungerer godt for de fleste. Det er ‘kniv’-grepet og ‘blyant’-grepet. Og ja, du har gjettet riktig! Navnene på de to grepene avslører en del om hvordan du gjør det. 😉 Med ‘kniv’-grepet skal du forestille deg at du holder en kniv i hånden, mens du med ‘blyant’-grepet skal forestille deg at du holder en blyant. 


Sånn holder du heklenålen din med ‘kniv’-grep



Sånn gjør du: Hold heklenålen i hånden med hånden over nålen (som du ville gjøre med en kniv). Plasser pekefingeren på toppen av heklenålen.

De fleste heklere synes at ‘kniv’-grepet er mer komfortabelt enn ‘blyant’-grepet. Samtidig fungerer det godt å ‘styre’ heklenålen en smule ekstra med pekefingeren - spesielt hvis du er nybegynner.


Sånn holder du heklenålen din med ‘blyant’-grep



Sånn gjør du: Hold heklenålen med tommel, pekefinger og langfinger.

Prøv deg frem med begge grepene for å finne ut hva som er mest komfortabelt for deg.

Når du har funnet ditt foretrukne grep kan det lønne seg å se på skaftet på heklenålen. Det finnes et hav av forskjellige heklenåler, og du må ikke undervurdere hvor mye utformingen av nålen har å si for din samlede hekleopplevelse. Hvis du tilbringer mange timer med å hekle, vil en ergonomisk heklenål (som f.eks. Prym Ergonomic eller Soft Touch-heklenålen fra Clover) være et uunnværlig redskap som med tiden vil føles som støpt i hånden din.

Psst! Heklenålen på bildet er en Duo Touch Heklenål. Fås også som heklenålsett med 9 størrelser.


Et par gode råd

Det er også andre ting som kan forbedre hekleopplevelsen din og sikre en god heklefasthet. Her har vi samlet et par gode råd:

  1. Sørg for å sitte godt. Sittestillingen din betyr mye for hvor mye du spenner. Sørg for å ha nok plass rundt deg. Unngå armlener ved albuene som får deg til å sitte skjevt eller trekke skuldrene opp. Hvis du har bruk for støtte kan du vurdere å avlaste ømme skulder- og albueledd med en heklepute
  2. Ha nok lys. Så kan du enklere slappe av med prosjektet ditt - og du trenger ikke å anstrenge deg for å se hva du gjør!


Er du klar  for å sette i gang med å hekle? Så hopp rett videre til blogginnlegget: Guide: Lær å hekle som venstrehendt.


Riktig god fornøyelse! ❤️