Laura Dalgaard er strikkedesigneren bak det helt nye tigerdesignet som støtter opp om WWF-Denmarks arbeid for å redde verdens ville tigre. Vi har spurt Laura om hvilke vurderinger hun har gjort seg rundt samarbeidet og designet - og hun har gitt oss noen råd med på veien.


👆 Laura Dalgaard med tigergenseren i fargekombinasjonen ‘Rare’.

Hvis du allerede kjenner navnet Laura Dalgaard får det deg sannsynligvis til å tenke på originale og lekne strikkedesign. Laura har en unik forståelse for å sammensette farger, former og materialer som gjør hennes strikk til ikoniske verk som mange drømmer om å strikke.

Dessuten er Laura designeren bak det kule tigerdesignet som du kan kjøpe oppskriften på her. All omsetningen fra salget av oppskriften går ubeskåret til WWF-Denmarks arbeid for å redde verdens tigre. 

Vi er virkelig bare SÅ entusiastiske over dette samarbeidet! Derfor har vi snakket med Laura om hennes strikkeunivers, designprosess og samarbeidet om tigergenseren. Les med her 👇

Psst! Laura kommer også med noen tips til deg som vurderer å kaste deg ut i det ville designet.

1. Når startet strikkeinteressen din?

“Jeg lærte å strikke for 13 år siden, da jeg var 25. Da jeg kom inn på designskolen et par år senere visste jeg ikke at jeg ville gå i den retningen enda.

Da jeg lærte å strikke hadde jeg likevel en klar fornemmelse av at det var noe som virkelig fungerte for meg. Noe jeg hadde talent for.

Det jeg følte at jeg var spesielt god til var ikke nødvendigvis å strikke, men å forstå hvordan man konstruerer og former strikk. Å forstå formen og det tredimensjonale arbeidet med garn.”

2. Hvordan ser designprosessen din ut?

“Hvis jeg skal lage et større prosjekt eller kolleksjon lager jeg et moodboard. Det gir meg en oversikt over hvilke farger og stemninger jeg jobber med. Det nyeste moodboardet mitt er for eksempel inspirert av spiritualitet.

Jeg arbeider mye med stemninger. Det er litt likegyldig hva det er man finner en stemning i. Kanskje man er besatt av Pokémon, og så kan man jo lage noe i den fargeskalaen, uten at det nødvendigvis er en Pokémon på designet. Det trenger ikke være en en-til-en oversettelse av inspirasjonen. Det må gjerne være helt subtilt.”


👆 Laura Dalgaard finner inspirasjon i moodboards med farger og stemninger.

3. Hva kjennetegner ditt strikkeunivers?

“Det er viktig for meg at mine design har en kvalitet. At det er originalt, og at det blir arbeidet med materialer, farger og sammensetninger. Jeg arbeider mye med kontraster. Det kan både være i farger, men også i materialer eller i et kreativt uttrykk.

Jeg bruker farger til å skape uttrykk med, og jeg prøver å skape historier gjennom farger. Hvis man ser på meg og mine design utenfra synes man nok at jeg har en viss fargepalett. Men jeg har også en misjon om hele tiden å utfordre meg selv.

Man har ofte noen forutinntatte idéer om farger. Hvis noen snakker dårlig om en farge får jeg lyst til å lære den å kjenne og bruke den på en måte som gjør at de skifter mening.

La oss si at folk ikke likte oransje: hvis jeg så bare tar litt oransje og toner den litt ned og plasserer den opp mot en annen farge, så kan det være at det plutselig fungerer helt fantastisk.”

4. Hvorfor sa du ja til å være med i samarbeidet med WWF-Denmark og Hobbii?

“Siden jeg var barn har naturen vært viktig for meg, og spesielt dyrene, og jeg mener at vi alle har et ansvar for å passe på naturen vår og verne om den.

Når jeg kan bidra ved å skape et uttrykk og en lite smule oppmerksomhet gjennom tigerdesignet, så er det det minste jeg kan gjøre for å skape forandring i verden.

Jeg visste godt at tigeren var truet. Men det gikk veldig inn på meg å høre om de snarene som krypskytterne fanger tigrene i. Jeg ble overrasket over hvor lite jeg visste om tigerens situasjon, og derfor tenkte jeg at jeg gjerne ville hjelpe med å skape litt oppmerksomhet rundt det.”


👆 Laura Dalgaard håper at tigerdesignet vil skape oppmerksomhet rundt tigrenes situasjon. “Når jeg kan bidra ved å skape et uttrykk og en liten smule oppmerksomhet gjennom tigerdesignet, så er det det minste jeg kan gjøre for å skape forandring i verden.”

5. Hvilke tanker har du gjort deg om tigerdesignet?

“Da jeg skulle designe tigergenseren i samarbeid med WWF-Denmark og Hobbii var det viktig for meg at det skulle være en tiger som ser ut som en tiger. Det skulle ikke forestille en naiv og tullete tiger, men se ut som det stolte dyret tigeren er. 

Gjennom designet kommer folk forhåpentligvis også til å lære mer om hva som foregår i den ville naturen. Selvfølgelig gir salget av oppskriften økonomisk støtte til WWF-Denmarks arbeid, men håpet mitt er også at folk vil lære noe.”

6. Hvilke vurderinger ligger bak de forskjellige fargekombinasjonene?

“Jeg har lekt med selve uttrykket og sammensetningen av farger så designet kunne få forskjellige uttrykk og passe til forskjellige personer.

Tigerdesignet mitt kommer i fire fargeutgaver. Det er den klassiske oransje tigeren som lyser opp i gatebildet, akkurat som tigeren lyser opp i jungelen. Så er det et lysere design som appellerer til folk som foretrekker mer nedtonede farger. Og så er det to ekstra design som har lekende og modige fargesammensetninger som kan appellere til alle, uansett kjønn.”

7. Hva liker du best ved garnet Evergreen, som genseren er strikket i?

“Det var viktig for meg å bruke et bæredyktig garn til dette samarbeidet, så vi sørger for å belaste naturen minst mulig mens vi støtter WWF-Denmarks viktige arbeid for å redde den ville tigeren. Garnet kommer i en nydelig fargeskala og har en virkelig lekker kvalitet.

Bæredyktighet betyr mye for meg som designer. Men som liten designer er det ikke alltid mulig å gjøre en forskjell. Derfor er det kult når store virksomheter bidrar. Det er noe av det som gjør at jeg sier ja til et prosjekt som dette.”


👆 Evergreen består av økologisk merinoull og bærer GOTS-sertifisering, som er en internasjonalt anerkjent standard for miljømessig og sosialt ansvarlig produksjon av tekstiler. Det er vi kjempestolte av! Finn garnet her.

8. Hvilke teknikker har du brukt for å skape tigermotivet, og hvorfor?

“Jeg har valgt å bruke både intarsia og broderisting i designet mitt for å gjøre det lettere for folk å være med. Det kan være kjempevanskelig å sitte med 30 nøster, som du ville ende med hvis du skulle lage tigergenseren utelukkende med intarsia. Dessuten er det ikke alltid at små detaljer i intarsia blir så pene, så her kommer broderiet godt med.

Likevel følger det med to diagrammer i oppskriften, så man kan også velge å strikke tigergenseren sin utelukkende i intarsia, hvis man vil. Mitt temperament passer bare bedre til noe som er litt enklere å gjennomføre, og dessuten elsker jeg å brodere.”

9. Hva er ditt beste tips til strikkeren som kaster seg ut i intarsia for første gang?

“Man skal generelt ikke være redd for å kaste seg ut i intarsia. Et prosjekt med intarsia tar litt lenger tid, og det er greit.

Min egen største hindring var at jeg skulle strikke frem og tilbake. Det var virkelig det siste jeg hadde lyst til. Men jeg synes også at resultatet er verdt strevet.

Så jeg bestemte meg på et tidspunkt for å strikke en hel genser i vrang, bare for å bli god til å strikke vrang. Det er litt nerdet, men å hate vrangmasker kan være ganske begrensende for ens arbeid. Så jeg måtte bare lære å elske det.”

10. Hva er ditt beste tips til strikkeren som ikke har laget broderisting før?

“Unngå å starte med for lang tråd. Også gjør jeg personlig det at jeg alltid fører nålen i den retningen jeg broderer. Hvis jeg for eksempel arbeider mot venstre tar jeg nålen om masken fra høyre mot venstre i maskeleddet over.

Dessuten klipper jeg ikke garnet. På den måten kan jeg brodere videre med den enden som henger, også trenger jeg ikke feste så mange ender.”


👆 Her ses Laura Dalgaard i fargekombinasjonen ‘Candy’. Kjøp det kule tigerdesignet og støtt WWF-Denmarks arbeid for de ville tigrene. Strikk den i akkurat de fargene du selv vil. 

Støtt WWF-Denmark og kast deg ut i Laura Dalgaards kule tigerdesign

Vær med på å gjøre en forskjell for de ville tigrene. Kjøp oppskriften og støtt WWF-Denmarks arbeid for å redde klodens tigre - og strikk den ikoniske tigeren til deg selv eller en du er glad i. 

Finn designet her.

Skal du ha litt hjelp til teknikkene?

  • Lær å strikke intarsia/gobelinstrikk. Klikk her.
  • Lær å brodere maskesting/broderisting. Klikk her.