Denne strikkeveiledningen er en trinn for trinn-veiledning til deg som gjerne vil starte med ditt første prosjekt. Lær alt om materialer og de mest grunnleggende teknikkene, og få inspirasjon til det første prosjektet ditt./b>


Drømmer du om å lære å strikke, men nesten setter kaffen i halsen når du ser alle strikkeforkortelsene i en oppskrift?

Du kan ta det helt med ro. Alle kan lære å strikke (ja, du også!). Du kommer til å lære grunnteknikkene raskt, og før du vet ordet av det har du ditt første ferdige prosjekt i hendene. Husk at din strikkekyndige bestemor også en gang måtte lære hva en maske er.

Vil du lære å strikke? Da er du kommet til riktig sted. Jeg er her for å hjelpe deg i gang med ditt første prosjekt - trinn for trinn.

Så finn frem garn og strikkepinner – det nye strikkeeventyret ditt begynner nå!

I dette innlegget hjelper jeg deg med å

  • velge materialer til ditt første strikkeprosjekt
  • komme godt i gang med de mest grunnleggende teknikkene
  • finne inspirasjon til strikkeoppskrifter for nybegynnere

Er du klar? La oss begynne med en introduksjon til de materialene du får bruk for til det første prosjektet ditt.

Materialer: Komme i gang med å strikke

Garn og strikkepinner. Det er i utgangspunktet det du trenger når du skal strikke. Når det er sagt, kan det være en fordel å også anskaffe seg noen andre nyttige redskap.

Det trenger du:

  • Strikkepinner
  • Garn
  • En liten saks
  • Et målebånd
  • En god nål
  • Maskemarkører

Finn tilbehøret her.

Psst! Se en morsom enhjørnings-saks og noen festlige maskemarkører, som garantert vil få frem smilet.

Velg det rette garnet

Det finnes et stort utvalg av garn i forskjellige materialer, tykkelser og lengder. For en nybegynner kan det virke overveldende (tro oss, vi har alle vært der), men det er slett ikke så komplisert som det virker ved første øyekast.

Finn informasjon om garnet på banderolen. Når du kjøper et garnnøste sitter det en bred papirstrimmel rundt det. Den kalles en banderole, og den gir deg alle den informasjonen du trenger om garnet slik at du kan sørge for at strikketøyet ditt blir som du ønsker.

Dette er det lurt å vite om garn

  • Innhold forteller deg hva garnet er laget av. Det finnes mange materialer, og mange garn består av en blanding av flere garntyper. Populære garn er bl.a. bomull, ull, alpakka, mohair og akryl.
  • Farge- og LOT-nummer angir hvilken farge garnet har og hvilket parti det kommer fra. Det er viktig når du kjøper garn til et prosjekt, slik at garnet ikke varierer for mye i innfargingen, noe som vil vises i det du strikker.
  • Vekt angir, hvor mange gram garnnøstet veier, mens lengden beskriver hvor mange meter garnnøstet inneholder. Denne informasjonen er viktig når du skal beregne hvor mange nøster du skal bruke til prosjektene.
  • Anbefalte pinner er den størrelsen eller tykkelsen dine strikkepinner bør ha for å gi det beste sluttresultatet med et gitt garn.
  • Strikkefastheten er en viktig indikasjon for om det du strikker kommer til å passe med de målene som er angitt. Strikkefastheten måles over 10 x 10 cm på strikketøyet og angis i antall masker vannrett og antall pinner loddrett. Står det f.eks. 10 x 10 = 22 m x 27 p betyr det at det skal være 22 masker i en bredde på 10 cm og 27 pinner i 10 cm høyde.
  • Vaskeanvisningen forteller deg hvordan du bør vaske garnet.

I tillegg til dette vil det på noen banderoler og i nettbutikken vår dessuten fremgå hvilken garngruppe garnet tilhører. Garngruppen henviser til det engelske garnkategorisystemet, som består av syv kategorier, som rangerer garnet fra 0 til 6 og forteller deg hvor tykt garnet er.


Her ser du et bilde av en banderole av vårt akrylgarn Amigo XL.

Hvordan velger du så garn til det første prosjektet ditt?

Er du ivrig etter å komme i gang er det en god idé å finne en oppskrift med mellomtykt eller tykt garn, der du raskt kan se prosjektet vokse. Det kan f.eks. være vårt Amigo XL eller Snowstorm.

Tips! Det er en klar fordel å strikke i farget eller lysere garn, der det er enklere å se hva man gjør.

Les mer om fordelene ved garn i forskjellige materialer:

Vil du bruke et annet garn enn det som er brukt i en oppskrift kan du lese vårt innlegg om hvordan du regner om til et alternativt garn.

Velg de rette strikkepinnene

Det finnes mange typer strikkepinner. Du vil raskt oppdage både parpinner, rundpinner og strømpepinner, og hver av dem er gode til forskjellige prosjekter.

En rundpinne er et godt valg til det første prosjektet ditt. Den består av et par korte strikkepinner som er forbundet med en kabel i en gitt lengde. Med rundpinnen er det - som navnet antyder - enkelt å strikke rundt (f.eks. en lue), men du kan også strikke frem og tilbake (f.eks. en kjøkkenklut).

Strikkepinnene fås dessuten i forskjellige materialer, som metall, plast, tre og bambus. Valg av materiale er dels en smakssak, og dels har det betydning for strikketøyet. Meget glatt garn (f.eks. bomulls- og tencel-garn) kan med fordel strikkes på tre- eller plastpinner, mens mindre glatt garn (f.eks. akryl) beveger seg lettere dersom du strikker på metallpinner.

 Lag en strikkeprøve - og unngå å strikke noe som er for stort eller smått

Alle strikker forskjellig, og det er derfor en god idé å lage en strikkeprøve før du begynner på prosjektet.

Strikkeprøven din sier noe om strikkefastheten din, og du finner ut om det ferdige prosjektet ditt vil passe deg i størrelse. Med alle de timene du bruker på strikkingen, vil det jo være SÅ ergerlig å stå der med en genser som er for liten!

Du bør derfor alltid lage en strikkeprøve før du begynner på et nytt prosjekt. Prøven gir deg også et viktig innblikk i hvor mye garn du må kjøpe for å ha nok til hele prosjektet.

Hva gjør man hvis strikkefastheten er for stram eller løs?

Når du har laget strikkeprøven, måler du strikkefastheten over 10 x 10 cm. Har du færre masker enn de som er angitt på banderolen eller i oppskriften betyr det at du strikker løsere, mens flere masker indikerer at du strikker strammere.

Strikker du for løst kan du gå ned i pinnestørrelse for å oppnå strikkefastheten, mens du kan gå opp en størrelse dersom du strikker for stramt. Nå er du klar til å begynne, jippi!

Lær å strikke

Hurra, nå er vi kommet til den ekstra morsomme delen av reisen. Du skal lære å strikke!

I strikking er det fire helt grunnleggende teknikker:

  1. Å legge opp masker
  2. Å strikke rettmasker
  3. Å strikke vrangmasker
  4. Å felle av

Er det virkelig så enkelt, tenker du kanskje? Og ja, det er det faktisk! Lær de fire teknikkene så er du klar til å begynne å strikke dine egne prosjekter.

Vær oppmerksom på at de forskjellige teknikkene kan gjøres på flere forskjellige måter. Velg den varianten som fungerer best for deg.

La oss starte med å lære å begynne på et prosjekt: Å legge opp masker.

Slik legger du opp masker

I videoen ovenfor kan du lære hvordan du legger opp masker.

Videotips! Visste du at du har mulighet til å stille inn undertekstene til norsk i alle våre videoer på YouTube? Bare klikk på «Settings» (det lille tannhjulet under videoen ⚙) og deretter «Subtitles», der du har mulighet til å endre språket. Du kan også justere hastigheten hvis du trenger å se teknikken i et langsommere tempo.


Slik endrer du språk på undertekstene.

Mange starter med en løkke når de skal legge opp masker. Det blir til en knute som du faktisk kan unngå med den teknikken vi viser i videoen. Dermed får du en rundere og myk kant.

Slik legger du opp masker

  1. Venstre hånd: Hold garnet mellom tommelen og pekefingeren.
  2. Høyre hånd: Legg strikkepinnen rundt garnet, slik at tråden krysser over pinnen, og hold den fast.
  3. Før pinnen under den første tråden på tommelen og over den første tråden på pekefingeren.
  4. Før tråden tilbake gjennom løkken på tommelen.
  5. Stram forsiktig. Unngå å gjøre maskene for stramme.
  6. Gjenta til du har lagt opp alle maskene dine.


Pass på å legge opp maskene løst

Det blir enklere for deg å strikke de første radene hvis du legger opp maskene dine løst. Du har kanskje hørt at du kan gjøre maskene løsere ved å legge opp på to pinner i stedet for én. Men det gjør faktisk maskene dine lenger og slappere.

Du kan i stedet sette fingeren mellom den forrige masken og den du holder på å legge opp. På den måten får du pene, løse masker langs kanten.

Tips! Når du skal begynne med et stort prosjekt med mange masker, kan det være vanskelig å holde styr på antallet. Bruk maskemarkører for å telle når du legger opp maskene. Sett f.eks. en markør etter hver 20. maske. Markøren kan settes på pinnen eller direkte i masken.

Slik strikker du rettmasker (r)

Rettmasker, som har forkortelsen r, er en av de absolutt mest brukte strikketeknikkene. Lær å strikke rettmasker i videoen ovenfor. Gi ikke opp selv om maskene ikke glir lett over pinnene med det samme. Jo flere ganger du gjentar bevegelsen, dess mer flytende kommer strikkingen til å bli. Derfor er det også en god idé å starte med å strikke enkle prosjekter der du virkelig får inn teknikken. Du kan f. eks. øve deg på rettmasker ved å strikke en vaskeklut.

Rettmaske: Slik gjør du det

  1. Før høyre pinne inn i den forreste lenken på venstre pinne.
  2. Før høyre pinne rundt garnet.
  3. Trekk garnløkken tilbake gjennom masken.
  4. Løft masken av venstre pinne.


Slik strikker du vrangmasker (vr)

Den neste grunnleggende strikketeknikken som du bør bli komfortabel med er vrangmasker (vr). Vrangmasker kan ved første øyekast virke vanskeligere enn rettmaskene, men det handler ganske enkelt bare om at øvelse gjør mester. Se hvordan man strikker vrangmasker i videoen ovenfor.

Vrangmaske: Slik gjør du det

  1. Ta med deg garnet foran arbeidet.
  2. Før høyre pinne bakfra inn i den fremste masken på venstre pinne.
  3. Fang garnet med spissen av høyre pinne, og trekk det gjennom masken.
  4. La masken gli av venstre pinne.


Er det ikke slik bestemoren din har lært deg å strikke en vrangmaske? Faktisk er det flere måter å strikke vrangmasker på. De er alle sammen like gode, så du velger bare den teknikken som fungerer best for deg. Jeg har valgt å fremheve denne da jeg synes den er enkel og forståelig for en nybegynner.

Slik! Nå kan du både strikke rettmasker og vrangmasker. Det betyr faktisk at du kan kaste deg ut i en rekke andre strikketeknikker, som består av forskjellige kombinasjoner av rett- og vrangmasker. Det gjelder bl.a. glattstrikk, ribbestrikk, perlestrikk og perleribbestrikk.

Slik feller du av et prosjekt

Nå er du kommet til det siste trinnet i arbeidet. Du skal avslutte prosjektet. Se hvordan du feller av maskene i videoen ovenfor.

Slik feller du av prosjektet

  1. Begynn med å strikke to rettmasker.
  2. Trekk den første masken over den andre masken, slik at du har igjen én maske på høyre pinne.
  3. Strikk den neste masken, og trekk den ytterste masken over denne. Fortsett til du har strikket alle maskene på venstre pinne og har igjen én maske på høyre pinne.
  4. Klipp tråden, og trekk ut garnet gjennom den siste masken.


Hurra, nå kan du strikke!

Gratulerer! Så herlig! Nå er du en vaskeekte strikker.Du har lært de grunnleggende strikketeknikkene, og det krever en feiring.Hva med å begynne på ditt aller første prosjekt?


Oppskrifter for nybegynnere

Nå er du klar til å gi deg i kast med ditt første strikkeprosjekt noensinne.Det kan være greit å starte med et mindre prosjekt som f.eks. en vaskeklut eller kjøkkenklut, en scrunchie, en lue eller et skjerf. Det finnes et hav av oppskrifter for nybegynnere som du kan gå i gang med.

Se vårt store utvalg av strikkeoppskrifter her.

Strikk vaskekluter og kjøkkenkluter

En god måte å øve seg på strikketeknikker er ved å strikke vaskekluter og kjøkkenkluter. Og her snakker jeg av erfaring. Det er en riktig god måte å bli fortrolig med grunnteknikkene på i sitt eget tempo.

Prøv deg frem på egen hånd, eller følg en oppskrift. Det viktigste er at du kommer i gang med å strikke og ikke er redd for å gjøre noe feil.

Vårt bomullsgarn Rainbow Cotton 8/4 er godt å strikke kluter med, mens du med fordel kan bruke den litt tykkere varianten av det samme garnet, Rainbow Cotton 8/8, hvis du skal strikke grytelapper.


Gratis
 
Gratis

Strikket oppvaskklut i ribbmønster - Hobbii

Skjønne oppvaskkluter strikket i ribbe mønster

Se oppskriften her














Strikk en scrunchie

Et annet veldig begynnervennlig prosjekt er en scrunchie. Du kan enten strikke et firkantet stykke i glattstrikk eller rundt på en rundpinne. Når du er ferdig, syr eller hekler du den sammen rundt en strikk - og så har du et riktig fint hårtilbehør!Føler du deg tryggere med en konkret veiledning, kan vår oppskrift på en Party Scrunchie være en mulighet. Vær likevel oppmerksom på at Diablo, som skal brukes i oppskriften, er et tynt garn, så du skal derfor også like å strikke med tynnere pinner.


Gratis

Party - Scrunchie

Sett litt glitter på hverdagen med en party scrunchie

Se oppskriften her

 
Gratis

Everyday Glitter - Scrunchie

Tilføy litt glitter i hverdagen

Se oppskriften her















Strikk en lue

Hva med å strikke en lue eller et pannebånd? En av de første strikkeoppskriftene jeg noensinne prøvde meg på var en lue. Og jeg kan fortelle deg at jeg var så stolt da jeg ble ferdig!Du kan f.eks. begynne med en Forst Hue eller en Ydun Hue, som begge er strikket i vårt lekre og varme ullblandingsgarn Tweed Delight.


   













Har du gjort noen feil?

Det er helt normalt å gjøre feil når man strikker. Selv de mest garvede og pasjonerte strikkeentusiaster mister av og til en maske og gjør noen feil i sine prosjekter.Og det er altså helt normalt dersom du noen ganger har lyst til å kyle strikketøyet ut av vinduet. Så bare trekk pusten dypt, og ta deg en pause. 😊

Skulle uhellet være ute er det stadig massevis av hjelp å hente! Finn hjelp på Google og YouTube. På vår YouTube-kanal kan du også finne flere teknikker og få mye inspirasjon til det neste prosjektet ditt.

Bli en del av vårt strikke- og heklefellesskap på Facebook

Visste du at vi har et stort fellesskap med en masse kreative og pasjonerte garn-elskere, der du alltid kan finne inspirasjon og spørre garvede som nye strikke- og hekleentusiaster til råds? Gruppen heter Hekling og strikking med Hobbii ❤


Er du ferdig? Vis oss prosjektet ditt 🎉

Er du ferdig med det første prosjektet du har laget - eller er du kanskje allerede begynt med ditt andre, tredje eller fjerde prosjekt? Vi vil veldig gjerne se den kluten, luen eller genseren som du helt sikkert (og med god grunn) er vanvittig stolt av.

Har du strikket en av våre oppskrifter?

Del ditt bilde av prosjektet ditt på hjemmesiden vår. ❤ Finn den oppskriften du har strikket, og last opp et bilde under fanen »Bildegalleri«. Husk også å skrive en anmeldelse av oppskriften.

God fornøyelse med strikkingen!

Kjærlige hilsener herfra ❤️