TRINN FOR TRINN: Har du forelsket deg i en av våre hekle- eller strikkeoppskrifter som er laget med et utgått garn? Da har vi gode nyheter! Her viser vi deg hvordan du finner et alternativt garn til prosjektet.
Her på Hobbii elsker vi alle garnene våre! ❤️ Men av og til hender det at noen av garnene våre utgår, så vi kan lage hylleplass til nytt spennende garn.
Det betyr at du kan finne noen oppskrifter på nettsiden vår som er laget med utgått garn. Selv om du ikke lenger får tak i garnet designeren opprinnelig valgte til oppskriften, kan du selvfølgelig fortsatt lage designet – bare med et alternativt garn (som garantert er like lekkert) 😍
Har du kommet over en oppskrift med et utgått garn? I dette blogginnlegget hjelper vi deg på vei til å finne et alternativt garn som du kan bruke til prosjektet ditt!
Trinn for trinn: Slik konverterer du til et annet garn
Selv om regnestykket kan virke overveldende ved første øyekast, er det faktisk ikke særlig komplisert å bytte ut ett garn med et annet.
Og når du først har mestret matematikken bak, ja, da kan du enkelt beregne garnalternativer til ethvert strikke- eller hekleprosjekt – og da er det jo ingen grenser for hva du kan kaste deg ut i! ✨🧶🪄
Du trenger bare å huske tre enkle trinn:
- Sørg for at garnet stemmer overens med oppskriftens hekle- eller strikkefasthet.
- Beregn den totale løpelengden fra originalgarnet.
- Beregn det totale forbruket (anyall nøster) i det alternative garnet.
Skal vi gå litt dypere inn i hva dette konkret betyr?
1. Sjekk fastheten
Har du funnet et garn som du vurderer å bruke til prosjektet?
Først og fremst må du forsikre deg om at garnet passer noenlunde til oppskriftens hekle- eller strikkefasthet.
Det krever litt research å finne et garn som kan erstatte et annet. På vår produktside med garn kan du sortere alle garn etter strikkefasthet for å få oversikt.
Ditt alternative garn kan godt variere med noen få masker pr. rekke, men du skal være oppmerksom på at det kan ha stor innvirkning på det ferdige resultatet. Det gjelder i særlig høy grad når du lager klær.
Et lite avvik i en hekle- eller strikkeprøve kan bety mye i et stort prosjekt. Hvis fastheten ikke stemmer, risikerer du nemlig at prosjektet ditt ikke passer i størrelsen – og det er ikke noe mer ergerlig enn en genser som ender opp med å bli alt for stor eller liten. 😞
I mange tilfeller kan du sikre korrekt fasthet ved å gå en nål- eller pinnestørrelse opp eller ned.
Se hvordan du sjekker fastheten din, og hvordan du tilpasser fastheten med en annen nål- og pinnestørrelse her:
Når du laster ned en av oppskriftene våre, vil strikkefastheten fremgå av side 1 eller 2.
2. Beregn den totale løpelengden
Nå skal du finne ut hvor mange meter garn du trenger til ditt prosjekt. Det gjør du ved å se på garnet som opprinnelig ble brukt i oppskriften.
Har du lastet ned en av våre oppskrifter med utgått garn, kan du i de fleste oppskrifter lese mer om garnet på side 1 eller 2. Her finner du informasjon om garnets løpelengde (antall meter i ett nøsre) og hvor mange nøster du trenger.
For å finne totalt antall meter til prosjektet, må du gange antall nøster med løpelengden pr. nøste.
antall nøster * løpelengde = total løpelengde
3. Beregn antall nøster
Nå gjenstår det bare å beregne hvor mange nøster av det nye garnet du trenger. Det gjør du ved å dele den totale løpelengden med løpelengden på ett nøste av det nye garnet du har valgt.
samlet løpelengde : løpelengde på ditt valgte garn = antall nøster for prosjektet
Du vil nesten alltid få et desimaltall. Husk alltid å runde opp – da er du sikker på at du har nok garn 😉 Og husk å lage en strikkeprøve eller hekleprøve før du starter ❤️
God fornøyelse!
Vi håper at du kunne bruke vår lille guide. Vi gleder oss til å se hva du skal strikke eller hekle!
Finn oppskrifter med utgåtte garn HER
Sortér våre garn etter fasthet HER
Finner du ikke informasjon om garnet i oppskriften?
I noen av de eldste oppskriftene våre fremgår dessverre ikke det opprinnelige garnets løpelengde, og du kan derfor ikke bruke fremgangsmetoden ovenfor. Det krever derfor at du er en rimelig erfaren hekler eller strikker hvis du skal finne et alternativt garn, da du i større grad må lene deg på din egen erfaring.