Når man hører betegnelsen «Plantebaserte fibre» kan man fort tro at det er snakk om veganske fibre, men det er ikke det det betyr. Med denne tittelen mener jeg bare fibre som er laget av planter :)

Garn i denne kategorien kommer ikke fra dyr, inneholder heller ikke lanolin og er dermed alle allergivennlige.

Bomull

Den mest brukte garntypen under kategorien plantebaserte fibre må nok være bomull, hvilket produseres i store deler av verden. Bomull kommer fra bomullsplanten og lages av de fibrene som omkranser bomullplantens frø. Det gir garnet mange fordeler.


Bomull er et av de garnene som blir brukt aller mest til babyer. Det er mykt, slitesterkt og puster – óg det kan vaskes på 60 grader. Av forskjellige babyprosjekter kan jeg nevne klær, tepper og bamser – også kalt amigurumi. Til bamser passer bomull veldig godt fordi de helt små har en tendens til å putte alt mulig i munnen og bomull loer ikke, hvilket både syntetiske fibre og ull kan gjøre. Dermed får ikke barnene plagsomme fibre i munnen.

Har du blitt litt nysgjerrig på det med amigurumi, så les Josefine sitt blogginnlegg «Amigurumi – hva er det?», som forteller litt mer om dette fenomenet.

Bomullsgarnet kan også brukes til bekledningsprosjekter til voksne, men man bør være oppmerksom på at bomull har en stor sugeevne som ikke gjør det særlig velegnet til klær som skal motstå regn.

Til gjengjeld gjør den store sugeevnen bomull ideell til vaskekluter, som de seneste årene har blitt veldig populære å både hekle og strikke. Bomullsvaskekluter gjør nemlig miljøet en tjeneste ved å spare det for en stor del mikroplast som vanlige engangskluter kan produsere.

Bomull kan helhetlig sett brukes til en lang rekke ting til hjemmet. For eksempel leder det ikke varme, så det er fantastisk til grytelapper som kan lages i all verdens former, farger og mønstre.

Savner du noe nytt til interiøret? Ta en titt på Hobbii Design sitt store oppskriftsunivers. Der kan du finne mange nye spennende prosjekter – og det kommer hele tiden nye oppskrifter ut.


Det mange kanskje ikke vet er at man også kan bruke bomull til tepper. Det kan være fint 

med et teppe som kan holde litt på varmen en kjølig sommerkveld, men som ikke varmer for mye. Bomull er et tungt garn og blir derfor avvist av mange som teppemateriale, men det finnes mange mennesker som liker et teppe med litt tyngde i. Selv har jeg heklet flere tepper i bomull og er veldig fornøyd med alle ;)

Mercerisert bomull

Mercerisert bomull er fortsatt 100 % bomull, men det har gjennomgått en behandlingsprosess med natronlut under strekk, hvor fibrenes ytre barklag sprenges og garnet får en flott glans. Prosessen gjør at fibrene krymper 20-25% som gjør dem mer slitesterke og faktisk fører til at det endelige prosjektet man hekler eller strikker ikke krymper så mye som vanlig bomull ville gjort.

Jeg ved at veldig mange heklere foretrekker å hekle amigurumi i mercerisert bomull, da den ferdige amigurumi får et flott utseende. I tillegg gjør denne behandlingsmetoden garnet mer skittavvisende.

Er du som meg og klarer heller ikke å ta deg sammen til å montere, så kan du ta en titt på det tidligere blogginnlegget mitt «7 triks som gjør montering til en lek» hvor jeg gir tips og triks til amigurumi-montering.

Bambus

Bambusgarn er fremstilt av bambusfibre; en lekker, myk tråd. Bambus vokser opp til en meter om dagen og opptar 35% mer CO2 enn vanlige trær. De blir ofte dyrket uten bruk av sprøytemidler, og samlet sett er bambusgarn et garn å foretrekke hvis man vil være miljøvennlig.

Siden bambus er mykt, temperaturregulerende og puster er det et veldig bra garn å bruke til de minste i familien. Dessuten har det noen antibakterielle egenskaper som gjør det særlig velegnet til sart hud og allergikere.

Det er likevel sjeldent at man finner 100% bambusgarn, fordi det finnes et par ulemper. Derfor styrker man bambus ved å kombinere det med andre fibre som akryl og bomull. Bambus-akryl kombinasjonen blir for eksempel ofte brukt i sokker, fordi akryl er slitesterkt og bambus gir arbeidet en behagelig mykhet.

Hvis man kombinerer bambus med bomull får man et garn som er som skapt til kluter og kjøkkenhåndklær, da både bambus og bomull har en veldig god absorberingsevne.

Hvis du har fått mot til å lage dine egne kluter er boken «Klude fra A til Å» noe for deg – den finnes i både en heklet og en strikket versjon.


Tencel

Jeg hadde aldri hørt om Tencel før jeg begynte på dette blogginnlegget, men nå når jeg har lest om det må det bare prøves :)

Tencel er det mest bæredyktige garnet du finner på markedet i dag. Det er produsert under strenge miljøhensyn. Det blir fremstilt av treflis – primært fra bøk og eukalyptus – som utelukkende stammer fra naturlig uttynning av skog og annet restmateriale fra treproduksjonen, hvilket har gitt garnet en FSC (Forest Stewardship Council) sertifisering.

I tillegg til å være bæredyktig kan Tencel også skryte på seg å være sterkt, veldig mykt og en helt fantastisk glans. Garnet har en glatt overflate som gjør at det er et garn for de øvde strikkere og heklere, men har man først fått taket på det får man et produkt som er ren luksus.


Lin

Lingarn er bæredyktig og blir fremstilt ved spinning av heglet lin, men alltid i en kombinasjon med en annen fibertype. Ren lin kan være ganske grovt å arbeide med, derfor kombinerer man det ofte med andre fibre som bomull, bambus eller viskose for å gi det noen av de egenskapene andre fibertyper kan by på.

Garnet er særdeles ideelt til sommer- og høstklær fordi det puster så godt og gir det endelige prosjektet et flott, glansfullt utseende. Lin kan med fordel også brukes til tilbehør i hjemmet; f.eks. kluter og kjøkkenhåndklær.

Vaskeanvisninger

I denne kategorien er bomull det eneste garnet som kan vaskes på 60 grader. Man skal likevel være oppmerksom på at fargen kan visne litt ved gjentatte vasker på høye varmegrader, hvilket også er årsaken til at det står 40 grader på mange vaskelapper. Hvis garnet er hvitt tåler det ofte vask på opp til 95 grader.

De andre garntypene kan vaskes på 30-40 grader på et ull-/finvaskprogram og enkelte garn skal vaskes for hånd. Husk alltid å lese på banderolen hvordan garnet ditt skal vasket slik at du ikke ender opp med å få ødelagt det store arbeidet ditt.

Felles for dem alle er at arbeidet skal lufttørke flatt slik at det ikke mister fasong.

Selv om bomull alltid har vært det foretrukne garnet jeg jobber med må jeg ærlig innrømme at jeg har fått litt blod på tann i forhold til de andre garnene. Jeg synes særlig at tencel høres spennende ut og leter nå etter et prosjekt som passer til det.

Dere er mer enn velkomne til å kommentere hvilke garn dere foretrekker og om dere kanskje har fått lyst til å prøve noe nytt etter å ha lest dette innlegget.

Hjertelig hilsen

Eva, Hobbii.dk

Spar 30%

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Bomull

19 kr.  27 kr.

Ribbon - Hobbii

100% Bomull

149 kr.