Velkommen til steg-for-steg veiledningen vår i heklet ribb! Enten du er nybegynner eller en erfaren hekler vil denne veiledningen hjelpe deg til å mestre en ny teknikk så du kan skape nydelig, elastisk ribb på null tid.



Hvis du ikke har lært deg heklet ribb enda, så burde denne teknikken definitivt være den neste på listen! Heklet ribb har ikke bare en nydelig tekstur, den tilfører også ekstra elastisitet til hekleprosjektene dine. Med andre ord er ribbemasker et perfekt valg enten du lager en lue, en genser eller et skjerf. 

I denne steg-for-steg veiledningen hjelper vi deg å mestre kunsten heklet ribb. Vi lover at det er lettere enn det ser ut! Så grip garnet og nålen din og gjør deg klar til å lære noe nytt!

Før vi setter i gang med veiledningen vil vi gjerne forklare hvorfor denne teknikken virkelig kan heve nivået på heklingen din ✨


Hva er en heklet ribbemaske?

Den heklede ribbemasken er en anvendelig og unik maske kjent for sin evne til å skape et elastisk ribbemønster, noe som gjør det til et ideelt valg når du vil oppnå en elastisk tekstur og en fast passform. Masken er spesielt god til krager og mansjetter på klær, siden resultatet blir både fleksibelt og behagelig. 

Hvis du planlegger et hekleprosjekt der du ønsker et elastisk resultat med en fin tekstur, som gensere, luer, eller til og med sokker, er heklet ribb et godt valg å utforske. 


Tilpass din heklede ribb

Heklet ribb kan lages ved hjelp av forskjellige slags masker, men det vanligste er å bruke fastmasker (som også er det vi gjør i denne veiledningen).

Du kan også eksperimentere med andre masker, som halvstavmasker, stavmasker eller relieffstavmasker, for å oppnå forskjellige ribbemønstre. Enten du er nybegynner eller en erfaren hekler vil det å lære heklet ribb åpne en verden av nye muligheter for å legge til tekstur og dimensjon til kreasjonene dine.


Veiledning i heklet ribb 

Er du klar for å kaste deg ut i ribbehekling? Du kommer til å elske det elastiske resultatet!

Nivå: Nybegynner.

Materialer: Garn og heklenål!


Hekleteknikker du skal kunne først

Heklet ribb er veldig enkelt. Likevel bør du sørge for å kunne disse grunnleggende teknikkene før du begynner på veiledningen:

  • Luftmaske (lm): Garn over nålen, trekk nålen gjennom løkken for å skape en kjede.
  • Fastmaske (fm): Sett nålen inn i den indikerte maske eller mellomrom, garn over, trekk løkken gjennom masken, garn over, trekk løkken gjennom begge løkkene på nålen.
  • Bakerste maskebue (bmb): Sett nålen inn i bakerste maskebue. 


Video Guide: Hvordan hekle ribbemasker

I videoen under viser vi deg hvordan du hekler ribb med fastmasker, som blir brukt i oppskriften på Ivy Luen. Du kommer til å klare denne oppskriften på null tid!




Videotips! Klikk på “Innstillinger” (det lille tannhjulet under videoen ⚙) for å skifte språk på undertekstene. Du kan også justere hastigheten hvis du har bruk for å se teknikken i et saktere tempo.


BEMERK: I videoen begynner vi med 10 luftmasker. Dette er til størrelse XS/S. For størrelse M/L, lag 11 luftmasker.


Steg for Steg: Hvordan lage Heklet Ribb

  1. Begynn med 10 luftmasker og snu i siste luftmaske.
  2. Sett nålen inn i den niende masken og lag en fastmaske (sc).
  3. Fortsett å lage fm i hver av de neste maskene (totalt 9).
  4. Når du kommer til enden av raden, lag 1 lm og snu arbeidet.
  5. Sett inn nålen i bmb og hekl 1 fm.
  6. Fortsett å arbeide frem og tilbake med fm i bmb. Hver rad vendes med en lm. 

Fortsett til arbeidet når ønsket lengde. 


3 Tips til Heklet Ribb

  1. Øv deg på å holde fastheten: Å beholde den samme fastheten gjennom arbeidet vil sørge for at ribben din blir glatt og jevn.
  2. Prøv deg frem med forskjellige maskekombinasjoner: Mens fastmasker er det vanligste valget når man skal hekle ribb kan du også prøve andre masker som halvstavmasker eller relieffstavmasker for å skape andre ribbmønstre.
  3. Bruk riktig nålstørrelse: Å velge den nålstørrelsen som er anbefalt til garnet ditt vil hjelpe deg med å oppnå ønsket fasthet og sørge for at ribben din blir passelig elastisk. 

Så enkelt er det! Du er klar for å legge til en stilig og elastisk ribb til prosjektene dine. God heklelyst!