I løpet av heklekarrieren din kan du nesten ikke unngå å skulle ta inn masker for å hekle f. eks. en kule eller amigurumi - hvis du ikke kjenner til amigurumi så les med her, og bli klokere.

Når jeg hekler en kule, eller amigurumi, foretrekker jeg å hekle med bomull og med en Clover Soft Touch 2,5 mm heklenål

Jeg vil forsøke å guide deg gjennom inntagninger, som er en del av kule-prosessen

Det er 3 trinn for å oppnå suksessfull kulehekling:

Trinn 1: Magisk ring og økninger

Det første trinnet er en magisk ring. Hvis du ikke er helt fortrolig med hvordan du lager en ennå kan du se mitt tidligere blogginnlegg: Magisk ring: sånn bliver du en mester. Etter at du har begynt på den magiske ringen og heklet de første fastmaskene i den begynner du å hekle rundt. Det er to metoder for å hekle rundt; du kan enten hekle i spiral – dette ser du som regel i oppskrifter med amigurumi – ellers kan du hekle rundt og avslutte hver omgang med en kjedemaske og starte en ny omgang med en luftmaske. Jeg har laget en detaljert guide som viser hvordan du lager perfekte økninger og sikrer deg en rund og jevn sirkel – les om det her: Veien til de perfekte økninger. Når du følger en oppskrift vil det alltid stå hvor mange omganger med økninger du skal hekle. Hvis du ønsker en større sirkel kan du alltid tilføye et par ekstra omganger før du hekler rundt uten økninger.

Trinn 2: Kulen får form

I trinn to skal du kun hekle rundt og rundt og rundt uten hverken økninger eller fellinger. Det vil si at du slutter å øke antallet masker, men fortsetter med å hekle omganger med de maskene du har – det antallet masker du har etter siste omgangen med økninger. Det gir kulen høyde og form og du får en rund figur. Det varierer fra oppskrift til oppskrift og fra størrelse til størrelse hvor mange omganger du lager på denne måten.

Trinn 3: Felling

Det tredje – og siste – trinn er inndragninger/fellinger. Når du tar inn reduserer du antallet masker og lukker kulen. Det finnes flere metoder for å få til dette. Først viser jeg deg den mest vanlige teknikken.

Jeg har lagt en trinn for trinn bildeguide som viser deg hvordan du tar inn masker 👇


Det gjør du ved å gå ned i masken fra forrige omgang, som pilen peker på, slår om nålen og trekker garnet gjennom masken 

Nå har du to løkker på nålen, men du skal IKKE slå garnet om nålen og trekke gjennom disse – du skal bare gjøre det samme i masken ved siden av – gå ned i masken fra forrige omgang, som pilen peker på, slå om og trekke garnet gjennom masken.

Du har nå 3 løkker på nålen – slå om, trekk igjennom alle 3 løkkene – så har du heklet to masker til én.

Her er to masker fra forrige omgang blitt redusert til én maske, og dermed minskes antallet masker for hele omgangen med én.

Tips og triks til den perfekte kule

Jeg bruker alltid maskemarkører for å holde oversikt over omgangene.

Hvis du, som meg, har opplevd at fellingene blir veldig tydelige og mindre pene så har jeg funnet et triks for å unngå dette. Et uunnværlig triks til inndragninger er usynlige inndragninger. De kan du lære deg hvis du ikke er så stor fan av de vanlige fellingene. Jeg bruker usynlige inndragninger når jeg hekler en større figur, som en kropp på en bamse eller et dyr. Fellingene blir nemlig veldig tydelige når de er spredt over et større område. I kulen er fellingene kun på en tredjedel av det som er heklet og derfor ikke så tydelige.

 For usynlige inndragninger skal du kun ha det forreste maskeledd/løkke på nålen. Det gjør du ved å gå inn i masken fra forrige omgang og peke nålen oppover og opp gjennom de to løkkene – så har du kun den ene løkken på nålen. Pilen peker på den forreste løkken som skal på nålen. 

Når du har to løkker på nålen må du IKKE slå om nålen og trekke garnet gjennom, men gjøre det samme som i masken ved siden av – i forreste maskeledd.

Fortsett som normalt med fellinger. Det er viktig at du kun bruker denne metoden når du hekler rundt, fordi det kan bli tydelig på baksiden av et heklearbeid hvor du hekler frem og tilbake. Det viktigste når du tar inn masker er at du sikrer deg at inndragningen ikke etterlater store hull hvor fyllet kan fallet ut, som f.eks. på bildet nedenfor.


Avslutning – lukk og fyll

 Når du har minsket antallet masker, med samme antall masker du startet den magiske ringen med, skal du legge fyll i kulen. Deretter syr du hullet sammen med en stoppenål. Vær oppmerksom på at du stenger hullet tett nok til at fyllet ikke faller ut. Husk å fylle kulen helt full, da det kan være nesten umulig å åpne kulen igjen uten å klippe i feil tråder. Dette gjelder også hvis du skal ha en rasle- eller musikkboks i kulen – dette har jeg lært av erfaring da jeg en gang hadde glemt å legge rasleboksen inne i kulen og måtte starte helt forfra med kulen.

Fellinger når du hekler frem og tilbake

Noen ganger må du også felle når du hekler flatt eller frem og tilbake. Det kan for eksempel være når du hekler en trekant. Her lager du inndragninger på samme måte som den første bildeguiden viser. Du stikker nålen ned i en eksisterende maske, slår garnet om nålen, trekker garnet med tilbake – gjenta på masken ved siden av inntil du har 3 løkker på nålen – slå om og trekk garnet gjennom alle løkkene = felling.


Lykke til med dine nåværende og fremtidige prosjekter!

Kjærlig hilsen

Josefine, Hobbii

Spar 30%

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Bomull

19 kr.  27 kr.