Hvis du, som meg, hekler veldig ofte er jeg sikker på at du også har støtt på problemer som kan få deg til å hisse deg opp!

 Jeg har valgt ut 6 heklekriser som jeg ikke tviler på at dere kan relatere til. 

 De 6 krisene jeg oftest støter på har jeg forsøkt å finne løsninger på slik at de forhåpentligvis ikke skjer igjen – men når man hekler kan man jo aldri være helt sikker heller 😉

1. Fargeskifter som ikke passer sammen 

Vi kjenner oss alle igjen! Man er godt i gang med å lage en bamse eller en kule hvor man må skifte farge underveis. Problemet er bare at fargene ikke møtes på samme omgang, og alt ser for dumt og slurvete ut til at du vil fortsette.

Løsning:

Det finnes en enkel løsning på problemet. Det er veldig vanlig at amigurumi-oppskrifter hekles i spiral, men det fungerer ikke med fargeskift. Det finnes flere måter for å unngå det grimme fargeskiftet. Enten kan du hekle med avsluttede omganger i stedet for spiral, eller så kan du klippe tråden og starte med den nye fargen et vilkårlig sted på omgangen. Se blogginnlegget om amigurumi for å få en bedre beskrivelse av teknikken - les det her. 


2. Feste ender

Å feste ender er ikke enhver manns kopp te – men jeg har møtt noen heklere som liker det godt 😱 Det er vanskelig å forstå når man ikke kan fordra det selv. Det kan være et forvirrende prosjekt, spesielt hvis du ikke har festet endene underveis. Jeg glemmer det ofte, fordi det er så kjedelig.

Når du har skiftet farge en million ganger og arbeidet ditt ser helt uoversiktlig ut på grunn av de løse endene, så husk på dette enkle trikset: Du hekler over endene fra garn og/eller fargeskift, og dermed forsvinner de inn i arbeidet ditt på samme måte som hvis du sydde endene inn med en stoppenål. 

3. Arbeidet buer/bølger – For mange/for få masker 

Når arbeidet bøyer seg eller bølger kan det ofte være fordi man holder på å hekle en sirkel eller begynnelsen på en kule. Ofte nekter man å innrømme at det er et problem og prøver derfor iherdig å hekle videre i håp om at problemene forsvinner. Det gjør de dessverre sjeldent! 

Løsning:

Jeg har erfart at det eneste som fungerer er å ta opp maskene frem til stedet hvor problemet startet. Les dette blogginnlegget: veien til de perfekte økninger- her er det noen gode tips til å unngå problemene.

4. Hekler for stramt

Blir vaskekluten din tre ganger mindre enn oppskriften, eller blir genseren i voksen størrelse plutselig til en barnestørrelse? 😉 Da hekler du nok for stramt. Det kan også være du bruker feil størrelse på nålen, men problemet er ofte ”bare” at du strammer garnet for mye. Det gjør jeg også, og det kan være vanskelig å venne seg av med det.

Løsning:

Du bør alltid lage en hekleprøve først, slik at den viser om du generelt hekler strammere enn du burde. Hvis det er tilfelle så kan du enten gå opp en nålestørrelse, eller prøve å hekle ekstra løst selv – selv om det er vanskelig hvis du er vant til å stramme garnet og kjempe deg ned i maskene. Læs mere om heklefasthet her.

5. Hvorfor blir kanten så stygg og ujevn?

Jeg møter ofte på stygge kanter. Det skjer spesielt med vaskekluter, og alltid med nye mønstre. Årsaken er at man setter nålen i feil maske, eller at man hopper over en maske – ikke med vilje selvfølgelig!

Løsning:

Hvis du gang på gang opplever denne krisen anbefaler jeg deg å telle hver maske slik at du er sikker på at du har det riktige antallet fra start til slutt. Hvis du er som meg og lett blir distrahert og glemmer hvor langt du var kommet så kan du bruke en maskemarkør på den siste masken. Det er kjempe lurt, og gjør at du ikke trenger å telle og at du snur og/eller starter på riktig maske.

6. Problemer med magisk ring

Magisk ring er avgjørende for å kunne hekle rundt, men teknikken er vanskelig og kan føre til mye frustrasjon! 

Løsning:

Heldigvis har jeg allerede skrevet et blogginnlegg om denne teknikken, så alt du trenger å gjøre er å klikke på linken og finne guiden: les det her - så garanterer jeg deg at magisk ring ikke er blant heklekrisene dine i fremtiden 😀

Jeg håper at jeg har fått satt ord på noen av de krisene og irritasjonsmomentene du opplever! Og mest av alt håper jeg at du har lært noen brukbare løsninger, slik at du slipper disse frustrasjonene og bekymringene fremover 😉

Hjertelig hilsen

Josefine, Hobbii

SPAR 18%

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Bomull

14 kr  17 kr
SPAR 13%